Mlecz na zdrowie – syrop z mniszka lekarskiego

with 2 komentarze

Nie lubimy chwastów. Mlecz na trawniku oznacza kłopoty. Biegamy po sklepach ogrodniczych i szukamy preparatów do jego zwalczania. A ja się nie przejmuję, kiedy wszędzie robi się żółto. Powiem więcej. Czekam na ten moment. Mniszek lekarski, bo tak nazywa się ten chwast, jest rośliną o wielu właściwościach. Cała roślina jest lecznicza, ale dzisiaj skupimy się na jego kwiatach. Każdego roku czekam na ich pojawienie się, żeby zrobić z syrop.

Kiedy i gdzie zbierać mlecz?

Mam wrażenie, że z roku na rok, mniszek lekarski zaczyna coraz szybciej kwitnąć. Kiedyś zbierałam go w maju. Weekend majowy był do tego idealny, ale zdarzyło mi się już przegapić kwitnienie i załapałam się tylko na jedną partię :( W zeszłym roku w połowie kwietnia przygotowywałam już syrop. Wszystko zależy od pogody i rejonu kraju.

Obserwuj łąki, żeby nie przegapić kwitnienia.

Pamiętaj, żeby zbierać mlecz na łąkach z dala od dróg, przy których poruszają się samochody a w powietrzu unoszą się spaliny. Uważaj też na opryski i środki ochrony roślin. Źródło musi być pewne, więc szukajmy ekologicznych terenów. Taka wycieczka po kwiatki mniszka to dobry sposób na spędzanie czasu z rodziną na łonie natury. Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Każdy może mieć udział w przygotowaniu syropu. Będziemy potrzebować sporo kwiatków, więc nawet małe rączki naszych dzieci się przydadzą.

UWAGA! Syrop nie jest dla Ciebie, jeśli:

masz alergię na mniszka,

chorujesz na cukrzycę,

masz nadkwaśność żołądka, wrzody lub problemy z jelitami.

 

Całej reszcie podaję przepis:)
  • 500 kwiatów mleczu
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Kwiatów nie myjemy, żeby nie zmyć cennego pyłku. Rozkładamy je w cieniu na jasnej powierzchni, aby wyszły z nich owady.

Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu 15 min. Garnek odstawiamy w chłodne miejsce na ok. dobę. Po tym czasie wywar przecedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż uzyskamy konsystencję lejącego miodu (mi to zajmuje ok. 2 godz.). Pamiętaj, aby nie gotować zbyt mocno, bo syrop zrobi się bardzo gęsty. Gotowy, gorący syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy dnem do góry aż ostygnie.

Termin ważności naszego syropu to kilka miesięcy.

 

Do czego stosować syrop?

Syrop można wykorzystać do słodzenia herbaty, przygotowania zimnego napoju albo deserów. Znam też amatorów kanapek z białym serem i syropem z mniszka.

 

Jak działa syrop z mniszka lekarskiego?
  • zwiększa odporność organizmu oraz oczyszcza go z toksyn,
  • dostarcza organizmowi wielu ważnych witamin i minerałów,
  • syrop ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomaga więc w leczeniu bólu gardła i kaszlu, 
  • poprawia trawienie, ponieważ stymuluje produkcję soków żołądkowych,
  • ma działanie moczopędne co sprawia, że łagodzi infekcje dróg moczowych,
  • dobrze wpływa na regenerację wątroby i woreczka żółciowego.
Życzę miłych spacerów i udanych zbiorów.
Kto już znalazł łąkę pełną mniszka?
Podziel się: