Warzywa w pojemnikach

with Brak komentarzy
Smaczne owoce i warzywa można dziś uprawiać prawie wszędzie. Nawet w dużym mieście można założyć miniogródek warzywny. Nie martw się, jeśli nie posiadasz ogródka, a na balkonie masz miejsce tylko na trochę doniczek, korytek i skrzynek. Mamy dziś spory wybór roślin, które będą rosły w małych naczyniach i skrzynkach balkonowych. Te odmiany zachowują zwarty pokrój i obficie planują, dzięki czemu znakomicie nadają się do uprawy na małej powierzchni.

 

Zabierając się za uprawę warzyw w pojemnikach, należy wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.
Donice do uprawy warzyw

Wielkość doniczki musi być odpowiednia dla rośliny, którą zamierzasz uprawiać. Warzywa korzeniowe takie, jak marchew potrzebują głębokich donic w przeciwieństwie do buraka, który tkwi tuż pod powierzchnią ziemi. Płytkie donice nadają się też dla warzyw liściowych. Pomidory krzaczaste wymagają pojemnika o minimalnej średnicy 35 cm. Cukinie wymagają dużych donic, które będą dla nich stabilną podstawą.

 

Typy pojemników

Gliniane i terakotowe bardzo ładnie wyglądają, ale ziemia w nich wysycha szybciej niż w plastikowych, więc konieczne jest częstsze podlewanie. Szybkiemu wysychaniu podłoża można zaradzić, wykładając wnętrze donic folią. Zabieg ten zmniejszy utratę wilgoci.

Plastikowe doniczki są lżejsze od glinianych. Jest to istotne, jeśli je przenosisz z miejsca na miejsce. Ziemia wolniej w nich wysycha, nie pękają i nie niszczeją na mrozie. Nie wyglądają jednak tak efektownie, jak terakotowe, ale w sklepach można spotkać coraz lepsze wyroby.

Metalowe doniczki wyglądają elegancko i nowocześnie. Nie niszczeją na mrozie, mogą być ciężkie lub lekkie i długo utrzymują wilgotność. W przypadku takich doniczek problemem jest szybkie nagrzewanie się i ochładzanie.

Drewniane donice to bardzo ciekawe rozwiązanie, ale mają ograniczona trwałość, ponieważ drewno butwieje. Przed wypełnieniem takiej donicy ziemią, należy bardzo dokładnie zabezpieczyć wnętrze, aby drewno nie miało styczności z wilgocią.

Jest jeszcze wiele innych możliwości. Do uprawy warzyw możemy użyć pojemników z recyklingu: stare czajniki, duże puszki, drewniane pudła, wiadra czy skrzynki po owocach.

Zaletą doniczek jest to, że w miarę potrzeby można je ustawić w słońcu lub w cieniu. Oczywiście, jeśli są małe, bądź zaopatrzone w kółka. Dla dużych donic należy starannie wybrać miejsce.

Wilgotność podłoża

Ziemia w doniczkach musi być stale wilgotna. Nie można dopuścić do jej przesuszenia. Dla ułatwienia sobie zadania możesz domieszać do ziemi nieorganiczny żel lub proszek wiążący wodę, który sprawi, że podłoże dłużej zostanie wilgotna. Pamiętaj też, że podłoże w dużych donicach wysycha wolniej niż w małych. Warzywa nie lubią suchej ziemi, ale zbyt mokra też im nie służy. Przygotowując podłoże do uprawy warzyw, nie można zapomnieć o drenażu. Sprawdź też, czy w dnie doniczki jest wystarczająco dużo otworów, aby woda mogła swobodnie wypływać.

Jak nawozić warzywa

Rośliny o wysokich wymaganiach pokarmowych, takie jak ogórki czy pomidory powinny być co dwa tygodnie zasilane płynnym nawozem, ponieważ w donicy składniki odżywcze są szybciej zużywane.

  • nawozem o wysokiej zawartości potasu stymulują formowanie kwiatów i owoców. Są więc wskazane dla warzyw takich jak pomidory i cukinie,
  • nawozy bogate w azot stymuluje wzrost liści i są dobre dla warzyw liściowych takich jak szpinak, burak liściowy i sałata,
  • nawozy o dużej zawartości fosforu stymulują wzrost korzeni, zatem nadają się dla warzyw korzeniowych.

A tak w praktyce, to każdy zrównoważony płynny nawóz jest wystarczający.

Jakie warzywa można uprawiać w pojemnikach?

Mamy duży wybór warzyw, które nadają się do uprawy pojemnikowej. Wiele odmian zostało stworzonych specjalnie do tego celu.
Żółto owocowe cukinie jak na przykład odmiana ‚Goldrush’ są zwarte i dają wysokie plony owoców od lipca do września. Na balkony nadaje się miniaturowa odmiana bakłażana ‚Ophelia’.

W uprawie pojemnikowej powinny poradzić sobie: pomidory koktajlowe, papryka, jarmuż, zioła, sałaty, buraczki, kalarepa, groszek cukrowy, cebula, ogórki, zioła.

Balkony najczęściej pełnią funkcję rekreacyjną i zależy nam na tym, aby otaczały nas piękne przedmioty a tym bardziej rośliny. Przy odpowiednim doborze, również ogródek warzywny może być elegancki. Na rynku jest coraz więcej ciekawych odmian roślin, np. zioła:

bordowolistna bazylia
dwubarwna mięta odm. ‘Variegata’
tymianek cytrynowy ‘Silver Queen’
tymianek cytrynowy ‘ Aureus’

Nie tylko warzywa i zioła można uprawiać na balkonach. Doskonale nadają się do tego również owoce jagodowe: poziomki, truskawki, porzeczki maliny, jeżyna bezkolcowa oraz jagody, które wymagają od nas nieco więcej zachodu. Przede wszystkim stale wilgotnego i kwaśnego podłoża. W przypadku porzeczek i malin potrzebne będą dużo większe pojemniki około 30 do 50 litrów. Kolumnowa malina ‚Twotimer Sugana’ to odmiana, która nie zajmuje dużo miejsca, a daje mnóstwo owoców. Dla mierzącej około 120 cm rośliny optymalne jest stanowisko w pełnym słońcu lub półcieniu. Truskawki w odmianie ‚Humani’ mają sporo owoców od czerwca aż do jesieni. Odmiana ‚Elan’ ma duże, aromatyczne owoce i owocuje od czerwca aż do pierwszych mrozów.

Balkony zwykle mają wystawy południową i dlatego są idealnym miejscem do uprawy warzyw. Zdarzają się jednak też balkony półcieniste. Na nich również możemy uprawiać niektóre gatunki roślin jadalnych. Są to: lubczyk, poziomki, mięta, czosnek niedźwiedzi, jarmuż, szpinak, sałaty, cebula na szczypiorek, seler naciowy, pietruszka naciowa, poziomki i jagody.

Uprawiając warzywa w pojemnikach, musimy liczyć się z tym, że nie zawsze skończy się to sukcesem, ale najważniejsza jest satysfakcja. Każda kolejna roślina, która będzie mogła trafić na nasze talerze, przyniesie mnóstwo radości. Szczególnie, dla dzieci jest to ogromnie ważne. Uwielbiają one siać/sadzić rośliny, patrzeć jak rosną i zjadać owoce własnej pracy. Dodatkowo jest to fajna forma spędzenia czasu na świeżym powietrzu.

Podziel się:
Follow czasroslin:

Latest posts from