Jeśli decydujemy się na samodzielną uprawę warzyw, powinniśmy odpowiednio wcześniej pomyśleć o tym, jak będą wyglądały grządki i co się na nich znajdzie. W warzywniku praca jest prawie przez rok, a często zaczyna się jeszcze w zimie. Szczególnie jeśli nie mamy doświadczenia, powinniśmy dosyć szybko zabrać się za przygotowanie do sezonu. Unikniemy wtedy zbędnych zakupów i nieprzemyślanych wyborów. Często w ostatniej chwili decydujemy się na założenie warzywnika, a wtedy musimy przygotować ziemię pod uprawy, zrobić grządki, kupić nasiona, rozsadę, wszystko posiać i posadzić. Jeśli musimy wykonać te czynności w jednym czasie, to możemy się naprawdę zmęczyć, a nie o to przecież tu chodzi. Ponadto nie mamy już czasu na mądre rozplanowanie warzywnika, o zasadach płodozmianu bądź uprawy współrzędnej nie wspominając. Żeby mieć dobre plony i czerpać radość własnych upraw, warto przygotować się do tego wcześniej.
STYCZEŃ
-
decydujemy jak ma wyglądać warzywnik i jak dużo miejsca przeznaczymy na niego,
-
zastanawiamy się jakie warzywa będziemy uprawiać i w jakiej ilości,
-
przygotowujemy się do przygotowania rozsady (decydujemy, którą kupimy, a którą przygotujemy sami),
-
planujemy płodozmian.
LUTY
MARZEC
KWIECIEŃ
MAJ