Wiosna w warzywniku – dlaczego warto zrobić plan?

with Brak komentarzy

Jeśli decydujemy się na samodzielną uprawę warzyw, powinniśmy odpowiednio wcześniej pomyśleć o tym, jak będą wyglądały grządki i co się na nich znajdzie. W warzywniku praca jest prawie przez rok, a często zaczyna się jeszcze w zimie. Szczególnie jeśli nie mamy doświadczenia, powinniśmy dosyć szybko zabrać się za przygotowanie do sezonu. Unikniemy wtedy zbędnych zakupów i nieprzemyślanych wyborów. Często w ostatniej chwili decydujemy się na założenie warzywnika, a wtedy musimy przygotować ziemię pod uprawy, zrobić grządki, kupić nasiona, rozsadę, wszystko posiać i posadzić. Jeśli musimy wykonać te czynności w jednym czasie, to możemy się naprawdę zmęczyć, a nie o to przecież tu chodzi. Ponadto nie mamy już czasu na mądre rozplanowanie warzywnika, o zasadach płodozmianu bądź uprawy współrzędnej nie wspominając. Żeby mieć dobre plony i czerpać radość własnych upraw, warto przygotować się do tego wcześniej.

STYCZEŃ 

Planujemy  warzywnik:
  • decydujemy jak ma wyglądać warzywnik i jak dużo miejsca przeznaczymy na niego,
  • zastanawiamy się jakie warzywa będziemy uprawiać i w jakiej ilości,
  • przygotowujemy się do przygotowania rozsady (decydujemy, którą kupimy, a którą przygotujemy sami),
  • planujemy płodozmian.

LUTY

Przekopujemy grządki gdy ziemia rozmarznie.
Wzbogacamy ziemię w kompost 2-3 l/m2 a w przypadku warzyw o dużych wymaganiach pokarmowych 10l/m2 czyli warstwę ok 1 cm grubości.
Wysiewamy nasiona na rozsadę:
bakłażan, kalafior, brokuł, papryka, por, sałata, kapusta włoska
Pod koniec lutego można sadzić już cebulę z dymki.

MARZEC

Zaczynamy hartować przygotowane siewki.  W cieplejsze dni wystawiamy je na kilka godzin na zewnątrz.
 
Do gruntu możemy wysiać:
groch, kalafior, marchew, rzodkiewka, szpinak, cebula, bób.
 
Przygotowujemy rozsadę:
ogórków, dyni, papryki, pora, sałaty, selera, pomidora.
 
Jeśli na grządkach mamy już jakieś rśliny to chronimy je agrowłókniną przed przymrozkami nocą.

KWIECIEŃ

Sadzimy rozsadę:
brokuła, kalarepy, kapusty czerwonej, sałąty, selera, kapusty włoskiej.

MAJ

 
Po ustąpieniu przymrozków w maju wysadzamy i siejemy warzywa wrażliwe na przymrozki:
ogórek, pomidor, dynia, cukinia, papryka.
 
Najczęściej jest to po Zimnej Zośce (więcej na ten temat TUTAJ)
Podziel się: