Opadłe liście możemy wykorzystać do produkcji ziemi liściowej. Doskonale nadaje się ona do warzyw i kwiatów oraz wiosennego wysiewu nasion. Dodana do gleb gliniastych rozluźnia ich strukturę. Ma wysoką zawartość próchnicy i lekką, gruzełkowatą strukturę.
Czym różni się ziemia liściowa od kompostu?
Zawiera mniej azotu, fosforu i potasu, ale jest bogata w węgiel, ma dużą pojemność wodną i przewiewność. Odczyn ma obojętny do lekko kwaśnego.
Jak stosować ziemię liściową?
- do ściółkowania - zwiększa zdolność gleby do gromadzenia wody, ogranicza rozwój chwastów.
- spulchniania podłoża na rabatach i grządkach,
- do wysiewu nasion i produkcji rozsady.
Ziemie liściową możemy robić z:
- liści brzozy, grabu, jesiona, lipy, wiąza, wierzby, drzew i krzewów owocowych,
- liście dębu i orzecha włoskiego nie nadają się na ziemię liściową.
- nie nadają się także chore liście drzew.
Jak zrobić ziemię liściową?
Zgrabione liście najlepiej rozdrobnić, żeby szybciej się rozkładały (proces rozkładu trwa ok. 6 miesięcy), ale nie jest to konieczne. Dobrze jest, kiedy liscie są wilgotne. Przygotowany materiał umieszczamy w plastikowych workach i dokładnie dociskamy każdą warstwę.
Boki worka dziurawimy na całym obwodzie, aby umożliwić wymianę powietrza i dopływ wody. Na koniec wsad polewamy wodą, worek zawiązujemy i odstawiamy w zacienione miejsce. Żeby przyśpieszyć rozkład materii, do worka można wsypać nawóz azotowy w ilości 1 kg na 1m3 lub dodać skoszona trawę, która też zawiera azot.